שיתוף סיפורים מהחיים
אספתם צרור זיכרונות שכתבתם לאורך שנים, כתבתם אנקדוטות למגירה, פוסט על "החיים של פעם" בפייסבוק או בבלוג פרטי?
תנו לסיפורים שלכם הזדמנות להגיע לקהל קוראים רחב יותר, העשירו אחרים בניסיון חייכם, בחוויות שצברתם. הפרטים שתיעדתם ושאתם מתארים, עשויים להיות יקרי ערך לתלמידים ולחוקרים.
חלפו שנים מהוצאת ספרכם לאור? תרצו לרענן אותו, להחיות אותו מחדש, לחבר אליו מעגלים רחבים של מכרים, אנשים עם רזומה דומה לשלכם, צעירים?
העניקו לספר הזיכרונות שלכם המשכיות וחשפו מבחר סיפורים באתרים שיתופיים.
בשנים האחרונות נבנו אתרי אינטרנט שונים המזמינים אתכם לשתף בהם את סיפוריכם, ולהיעזר-להתעשר בסיפורים של גולשים אחרים. אציין כאן כמה דוגמאות בולטות.
-
אם אתם מעוניינים להציג תמונות מהאלבומים הפרטיים שלכם, הצטרפו ל"ישראל נגלית לעין" של מוסד יד בן צבי. זהו מיזם קהילתי לתיעוד, לגיבוי ולהצלה של תמונות המדינה והארץ, תושביה ותולדותיה. מטרותיו - לחזק את השותפות של תושבים מכל שדרות הציבור בסיפור המורשת הישראלי לדורותיו, על ידי שיתופם כמתעדים או מתועדים.
-
עכשיו קל להעלות סיפורים ותמונות, ולאתרם על פי מילות מפתח, באתר Tarasa בשיתוף מכללת בית ברל. הפרויקט מיועד לשיתוף זיכרונות וסיפורי חיים.
-
אלה שבעלייתם ארצה עברו דרך מחנה המעפילים עתלית – יכולים להעשיר את מרכז המידע "בנתיבי העפלה" בסיפורם ובתמונותיהם.
-
"לאסוף את השברים" הוא מבצע לאומי של יד ושם, להצלת חומרים אישיים מתקופת השואה.
-
פרויקט איסוף השמות של יד ושם ממשיך במאמציו לרכז את פרטי הנספים, ובעזרת שאלון לרישום ניצולי ופליטי השואה תוכלו להנציח את הניצולים.
-
מיזם "אוצרות" של מרכז זלמן שזר אוסף ומפרסם מכתבים שכתבו אנשים פרטיים (לא מוסדיים), בשנים 1949-1917. הוסיפו את מכתביכם.
-
באתר מוזיאון הלוחם היהודי במלחמת העולם השנייה אפשר לשתף את סיפוריהם של הלוחמים באמצעות טופס הצטרפות עבור לוחם.
-
באתר של הפלמ"ח מפורסמות גם עדויות אישיות.
-
הקשר הרב דורי של בית התפוצות היא תכנית המיועדת לבתי ספר. באתר מופיעים הסיפורים שנאספו במסגרת התכנית.
-
המיזם הלאומי "רואים את הקולות" מיועד לתיעוד מורשת יהודי ארצות ערב ואיראן. לצורך העלאת עדויות מצולמות, תתבקשו להוריד את האפליקציה.
-
"נוסטלגיה אונליין" – הוא מיזם פרטי-התנדבותי לשימור המורשת הישראלית. בין היתר, האתר ניזון מחומרים שגולשים שולחים אליו.
-
מומלץ ליוצאי קהילות שונות לחפש אתרים המוקדשים למקום מוצאם. למשל, עמותת אעלה בתמר, שמפעילה אתר ואליו אפשר להוסיף סיפורי חיים.
-
אתרים מקומיים כמו הארכיון לתולדות רחובות או כמו אתר הספרייה ומרכז ההנצחה של טבעון, אוספים סיפורים אישיים ומשפחתיים בהקשר לסיפורי המקום.